Three Hundred

Presupun că până acum ştiţi deja despre ce vă vorbesc – filmul 300 (IMDb | Official Site | Trailer). 300 poster, după comics-ul lui Frank Miller (nenea cu Sin City) – film pe care îl aştept din toamna trecută, de când am văzut primul trailer.

Povestea (pentru cei care au chiulit la orele de istorie) o reprezintă bătălia de la Termopile, unde în 480 BC o armată de 4000 de greci – dintre care 300 spartani conduşi de regele Leonidas – a ţinut piept unei invazii persane, mult superioară numeric. Datorită pregătirii şi tehnicii de luptă (cine a jucat Civilization ştie că phalanx-ul era cea mai tare unitate defensivă în epoca antică 😉 ) şi a terenului propice (o strâmtoare între munţi), grecii au reuşit să le ţină piept perşilor timp de 3 zile, în ciuda tuturor aşteptărilor. Finalul – inevitabil – e că au fost ucişi până la urmă, dar curajul lor le-a asigurat un loc în istorie.

Ca realizare, filmul este un specatacol magnific de efecte speciale şi imagine procesată. Camera, unghiurile, culorile sunt parcă extrase din comic, rezultând aceleaşi efecte bestiale pe care le-aţi văzut şi în Sin City. Luptele sunt brutale, cu slow motion-uri, mult gore şi muzică pe măsură. Toate scenele sunt digitizate – practic doar actorii în film sunt reali, restul este complet realizat pe calculator.

300 movie scene

Comic-ul lui Frank Miller e respectat aproape în totalitate, dar filmul are nişte chestii în plus, mostly legate de nevasta lui Leonidas (de exemplu un subplot legat de consiliul cetăţii, care nu e în carte) şi câteva scene sentimentalizate puţin. Mă rog, probabil că au vrut să-l facă cât de cât agreabil şi pentru prietenele/nevestele care vor fi aduse cu forţa la film, de parcă ditamai gaşca de bărbaţi musculoşi (barely naked) n-ar fi fost de ajuns.

300 movie scene

Citeam în Time că Frank Miller a văzut în copilărie filmul The 300 Spartans şi a fost atât de impresionat încât mai târziu a făcut comic-ul. Regizorul Zack Snyder l-a citit şi după ce a văzut cât de bine a ieşit Sin City a zis că poate să scoată şi el un film mişto după comics-urile lui Miller. Şi i-a ieşit.

300 movie scene

Mergeţi şi vedeţi filmul ăsta la cinema, că merită un ecran pe măsură.


About this entry