No licence for driving

Printre multele chestii pe care trebuie (respectiv ar trebui) să mi le fac rost aici în State se numără şi permisul de conducere. Dacă nu eşti rezident poţi conduce liniştit cu permisul de la tine din ţară; dacă eşti – e valabil timp de 90 de zile. Eu sunt rezident de anul trecut (de când am luat green card-ul), deci doar de vreo 360 de zile…

Cât am condus pe aici n-am avut nici o problemă – n-am fost oprit de poliţie niciodată – aşa că nu ştiu exact cât de stricţi sunt în legătura cu alea 90 de zile. De asemenea e drept că în ultima vreme n-am mai condus aproape deloc, din motive de nelocuit împreună cu prietenă care are maşină. Dar cum vreau să am conştiinţa curată am zis să îmi iau şi eu permis de NY.

Acum vreo lună am fost la DMV (Department of Motor Vehicles) şi m-am interesat ce-mi trebuie. Mi-am luat formulare, cărţulia cu reguli şi tot ce-mi mai trebuie. Examenul e ca în România: un test scris (grilă) şi o probă de traseu. Din câte auzisem eu n-ar mai fi trebuit să dau traseul din motiv că am deja un permis (eliberat de altă ţară ce-i drept) dar am citit că în acest caz ar trebui să predau fostul permis când mi-l iau pe ăsta, chestie care nu prea mă încântă. So, o să dau examenul ca orice începător (cu traseu cu tot) iar permisul vechi o să-l păstrez pt România.

Azi dimineaţă era ziua cea mare. Am anunţat de ieri că o să întârzii la muncă (DMVul e celebru pt cât timp pierzi acolo) şi la 8:30 m-am prezentat la ghişeu cu formulare completate, acte de identitate, tot. Tot procesul a durat cam… 5 minute, cât nenea de la ghişeu a aruncat o privire pe green cardul meu şi pe cardul de social security şi mi-a zis “we have a problem” (by “we” he meant “me”). Respectiv numele meu pe cele două carduri nu era acelaşi: Cristian M Radu pe unul, Radu Mircea C pe celălalt 🙂

Vedeţi voi, toată viaţa eu mi-am folosit Cristian drept numele mic. Singurele dăţi când a fost folosit Mircea a fost de învăţătoarea mea din primară (care m-a strigat toate 4 clasele “Radu Mircea”), de un bou din generală care l-a stâlcit în Bercea (poreclă pe care o urăsc din tot sufletul şi mă enervez de fiecare dată când prietenii mei din generală/liceu nu sunt în stare să get over it) şi finally, de o colegă din liceu, căreia ii plăcea mai mult decât celălalt (hello Gabi). Prin urmare, toată viaţa m-am semnat Radu Cristian, eventual cu M la mijloc. În State (unde lumea pune numele mic în faţă) la fel: toate documentele sunt semnate Cristian Radu, cele oficiale (credit cards, social security) au şi M în mijloc.

Anul trecut – când am completat formularele pt green card – am făcut acelaşi lucru: first name Cristian, last name Radu. Când m-am dus la ambasadă în schimb, tanti de acolo a aruncat o privire pe certificatul de naştere şi mi-a zis răspicat că ăla nu e numele meu şi să fac bine să îl completez corect. Well, pe certificatul meu de naştere numele e trecut Radu Mircea-Cristian, drept care technically the “first name” e Mircea. I-am făcut damblaua doamnei şi am recompletat formularul, fără să-mi pese prea mult – la o adică, câtă vreme ambele nume apar, e ok. However, când mi-a venit green cardul m-am trezit că numele e trecut ca Radu, Mircea C.

Până azi n-am avut nici un fel de problemă – în toate documentele (casă, job, tot) apar ca Cristian M Radu şi nimeni n-a zis nimic. Dar se pare că domnii de la DMV sunt mai vigilenţi şi mi-au explicat că nu pot să-mi dea permis pt că pentru ei green cardul şi social security-ul aparţin la două persoane diferite, aşa că să fac bine să-mi schimb una din ele. Mi-e neclar ce ar trebui să fac să-mi schimb green card-ul (nu mai zic că şansele sunt să dau tot peste o persoană care să-mi bage certificatul de naştere pe gât şi să-mi explice că Mircea e the first name) şi e cam la fel de complicat cu Social Security-ul. În concluzie şi prin urmare, permisul meu de conducere e amânat pe termen nedefinit.

Aş dori pe această cale să mulţumesc părinţilor, familiei şi mai ales deşteptului care s-a gândit să-mi dea numele mijlociu (măcar dacă era un nume de sfânt ceva, să am şi eu zi de nume ca oamenii normali). Thanks a lot.


About this entry