It’s alive! Alive!

Vineri toate componentele noului meu calculator fusesera deliveruite la muncă (acasă nu e nimeni să semneze de primire) aşa că seara i-am pus pe băieţi la treabă şi am cărat frumuşel vreo 20 de cutii mari şi mici la Francis în maşina şi apoi acasă. Bineînţeles, după săptămâni de soare şi frumos, în seara respectivă a plouat, aşa că am venit cu cutiile învelite în saci de plastic, chestie care a ridicat multe sprâncene gigeilor de la security (nu în fiecare zi ies 5 oameni cu ditamai cutiile înfăşurate în saci de gunoi :D)

Acasă ne-am apucat de treabă: eu să-mi montez calculatorul, restul să se cotonogească la Mortal Kombat. Cinci ore mai târziu (adică pe la 2 noaptea) aveam toate chestiile aşezate, aranjate şi conectate în ditamai carcasa (un full tower). Chestie mai mult decât necesara având în vedere dimensiunile astronomice ale heatsink-ului şi mai ales a plăcii video. Pe la 3 jumate Ethan şi Eugene s-au cărat pe la casele lor, iar pe Francis şi Fitim i-am lăsat să doarmă la mine, că erau cam praşătie. A doua zi dimineaţa am zburat fostul calculator de pe birou, mi-am pus switchul şi routerul pe perete în spatele biroului (no point să ocupe spaţiu pe birou), mi-am asamblat noul monitor, conectat ultimele chestii şi apăsat butonul magic. Calculatorul a pornit şi…

Nimic. Well, except nişte beep-uri (unul lung, 3 scurte) de la placa de bază. În rest, nada. No video output at all. Caut beep code-ul şi văd că e o problemă cu placa video sau cu memoria. Şi mă apuc să încerc combinaţii: schimbat slotul PCI express, schimbat bank-urile de memorie, încercat placa din calculatorul vechi (căreia i-a cazut ventilatorul când am scos-o, aşa de bine o duce) totul fără nici un rezultat. Am început să sap pe net prin forumuri şi FAQuri şi am limitat problema la unul din următoarele cazuri: ori placa de bază e buşita, ori RAMul.

Duminică dimineaţa îl sun pe Francis să vina pe la mine cu memoria lui să o încercăm. Până a ajuns, am pus toate chestiile la loc (făcusem tot felul de combinaţii în seara precedentă) şi zic hai să mai încerc odată să-i dau drumul. Lo and behold, îmi bootează calcul fără nici o problemă. Woooooo Hoooooooo!

Până am instalat Windows-ul (XP pe 64 de biţi, ca să poată să-mi acceseze toţi 4 GB de RAM) a mai sughiţat de câteva ori, dar odată ce am terminat de pus drivere şi update-uri totul merge strună. E o placere să vezi Windows-ul bootând în 10 secunde, nu mai zic de aplicaţii care se deschid instant şi – of course – jocuri care îmi merg perfect în rezoluţia maximă cu toate setarile pe high. So far mă joc Bioshock, la care tânjeam de când a venit Francis într-o seară cu Xbox-ul şi ne-am jucat pe el.

Well, a trecut aproape o săptămână de atunci şi mostruleţul meu aleargă de rupe pământul. So far transfer de zor chestiile de pe fostul calc şi de pe hardurile externe şi am instalat câteva chestii. Mi-am montat şi NAS-ul şi l-am pus să-mi streamuiasca media şi acum pot să-mi playez muzica, filmele şi pozele pe PS3. Everything’s lookin’ good.

Pentru curioşi, here’s the full gear:


About this entry